Mi az a “mastering”, és miért jó az neked? 

Miért fontos a jó master? 

Mastering (maszterelés) során a már teljesen kész, megkevert zenét vetjük alá még egy utolsó finomhangolásnak. Ennek során azokat a részleteket igazítjuk helyre, amik – bár a mixben összességében nem zavaróak – más zenékkel összehasonlítva zavaróak, nem megfelelőek, a különböző felületeken és médiákban (TV, rádió, youtube, streaming szolgáltatók) kilógnak a sorból, szabványok elvárásaiból. Így a pontos végső hangosság szint beállítása, a mély, közép, és magas tartományok pontos átvizsgálása és korrekciója mellett nagyon fontos a megfelelő dinamikaszint beállítása is. Ilyenkor eltűntethetők a kellemetlen magasak, a bufla, döngő-bongó mélyek, amelyek néha nagyon, néha csak egy kicsit vannak jelen a mixben, de az összhatásban mégis jelentős szerepe van ezek kijavításának. Igen nagy hangsúlyt fektetünk ilyenkor  a megfelelő dinamika és hangerőszint beállítására is.
A végeredmény nagyban függ az alapanyagként szolgáló mixtől, egy rosszul összekevert zenéből nem mindig lehet “varázsolni”. Ha viszont a mix rendben volt, akkor a master végén egy csillogó, tiszta, dinamikus, jó térérzetű, és minden platformon jól szóló végeredményt kapunk.
Ez a munkafolyamat adja meg a dal végső megszólalását, így rendkívül fontos fázis. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a felvétel, keverés után, ha  a master-t egy másik személy végzi, akkor egy új fül, aki még nem szokta meg a keverés esetleges hibáit, így könnyebben tud objektív maradni. A mastering során a legmagasabb minőségű lehallgató feltételekre van szükség, hogy a szoba akusztika és a monitor hangfalak ne vezessék félre a fülünket. Illetve tapasztalatra és jól megtanult, értő hallásra, hogy ne csapjuk be önmagunkat, meg tudjuk hozni a megfelelő döntéseket.

Egy hozzászólás “Mi az a “mastering”, és miért jó az neked? ” bejegyzéshez

  1. Ace of Base — шведская поп-группа, образованная в 1990 году. Их музыкальный стиль сочетает в себе элементы поп-музыки, дэнса и электроники. Группа стала популярной благодаря хитам “All That She Wants”, “The Sign”, “Don’t Turn Around” и “Beautiful Life”. Эти композиции не только покорили чарты во многих странах мира, но и остаются классикой жанра до сих пор. Ace of Base оставили неизгладимый след в истории поп-музыки, их мелодии до сих пор радуют слушателей по всему миру. Скачать музыку 2024 года и слушать онлайн бесплатно mp3.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük